2014-04-25
Díszvendégek a Lengyel Filmtavaszon

A XX. Lengyel Filmtavaszon bemutatott filmek alkotói közül többen is eljöttek Budapestre, hogy találkozzanak a magyar közönséggel. A megnyitón itt járt Maciej Pieprzyca, az Élni jó rendezője, továbbá a Művész moziba látogat filmje vetítésére Antoni Pawlicki, a Papusza (2014. április 26. 18:00) egyik főszereplője, valamint Bodo Kox, a Lány a szekrényből (2014. április 30. 19:00) rendezője is.

A Lengyel Filmtavasz teljes programja itt található>>

ANTONI PAWLICKI – PAPUSZA egyik főszereplője
2007-ban még egyetemistaként debütált a nagyvásznon a JÓVÁTÉTEL (Z ODZYSKU) című filmben, amelyet a Titanic Filmfesztiválon is láthattak a magyar nézők. Az alakítására a kritika és a szakma is felfigyelt, majd több nemzeti fesztiválon is díjat kapott. Játszott Andrzej Wajda KATYN és Piotr Dolowy MENJÜNK HOLNAP MOZIBA c. filmjében. 2008 óta szerepel a BECSÜLET IDEJE (CZAS HONORU) c. népszerű tévésorozatban, 2013 óta pedig a Rex felügyelő lengyel változata, az ALEX FELÜGYELŐ főszereplője.

PAPUSZA2013, 126’
Rendezők, forgatókönyvírók: Joanna Kos Krauze, Krzysztof Krauze, szereplők: Jowita Brudnik, Antoni Pawlicki, Zbigniew Waleryś.
Az első cigány költőnő, Bronisława Wajs „Papusza” valós tényeken alapuló, drámai története. Az 50-es években a költő és könyvkiadó Jerzy Ficowski csatlakozik Dionizy Wajs cigánytáborához, ahol megismeri Papuszát és felfedezi költői tehetségét. Sikerül rávennie a nőt, hogy írja le verseit, amelyeket ő lengyelre fordít és kiadatja. A  nagy tehetség felfedezése mégsem hoz boldogságot a költőnő számára, de legalább Papusza versei gazdagíthatták a lengyel kultúrát betekintést nyújtva a cigány „lélekbe”. A Papusza első romani nyelven forgatott lengyel filmalkotás.
Előzetes: http://www.youtube.com/watch?v=Ydta0PDscYc

BODO KOX – LÁNY A SZEKRÉNYBŐL című film rendezője
1977-ben született Wroclawban. Színész, forgatókönyvíró, újságíró, filmrendező. A lengyel független film legemblematikusabb alakja. Függetlenként a MARCO P. ÉS A BICIKLITOLVAJOK című rövidfilmjével robbant be a köztudatba, de sikeresen szerepelt más független produkcióban is. LÁNY A SZEKRÉNYBŐL című filmjét az utolsó évek legjobb lengyel elsőfilmjének tartják. A film egy ironikus és megható történet a magányról és kirekesztésről, arról, hogy mindenkinek szüksége van biztonságra, a másik ember jelenlétére és megértésére.

LÁNY A SZEKRÉNYBŐL / DZIEWCZYNA Z SZAFY 2013, 88’
Rendező-forgatókönyvíró: Bodo Kox, szereplők: Wojciech Mecwaldowski, Piotr Głowacki, Magdalena Różańska, Eryk Lubos.
Jacek és testvére Tomek valamint a címben szereplő lány kedves és humoros története. Mindhárman idegenként mozognak az életben. A lány magányosságra ítéli saját magát. Tomek savant-szindrómában szenved, az agy specifikus működési rendellenességében, amely elszigeteli a környezetétől. Jacek csak az interneten keresztül tartja a kapcsolatot a külvilággal. A film a magányról és az elidegenedésről szól, de az értelem természetfeletti képességeiról is, mely szokatlan viselkedéseket szül.
Előzetes: http://www.youtube.com/watch?v=hwWpTjz82vE