Bővebben a filmről

Antoine (Denis Ménochet) és Olga (Marina Foïs) francia házaspár, akik egy kis spanyol faluban élnek, Galicia szívében. Csendes életüket növénytermesztéssel és romos házak megóvásával töltik, ám viszonyuk a spanyol ajkú szomszédokkal közel sem idilli. A tervezett szélerőműpark-beruházás körül hamar elmérgesednek az ellentétek, különösen a szomszéd testvérpár brutális harcmodora miatt. Egy idő után pedig már Antoine és Olga élete a tét.

Rodrigo Sorogoyen (A rendszer, Anya) falusi krimije John Boormant és Sam Peckinpah-t idézi, de a váratlan csavar és a meghökkentő történetvezetés már az egyik legeredetibb kortárs spanyol rendező sajátja. Sorogoyen nemzetközi szinten is azon kevesek egyike, aki úgy tud lehengerlő zsánerfilmet készíteni, hogy közben dermesztő társadalmi látleletet is ad. A Szörnyetegek Spanyolország idillinek tűnő hegyvidékén játszódó, éjsötét története olyan kérdésekkel szembesít, melyek Európa ezen szegletén is égetően aktuálisak.

A kritikusok a 10 legjobb film közé sorolták a Szörnyetegeket a 2022-es Cannes-i Filmfesztiválon, majd díjakat nyert San Sebastianban, Chicagóban és a legjobb színésznek, rendezőnek és filmnek járó elismerést is besöpörte Tokióban. Az év végi toplisták stabil szereplőjét 17 Goya-ra jelölték és a díjaknak, nominálásoknak még koránt sincs vége. A magyarhangya Rodrigo Sorogoyennek immár a második remekét hozza el a hazai közönségnek, amelyben ezúttal az ezerarcú Denis Menochet és Marina Foïs elementáris erejű alakítása okoz maradandó lidércnyomást. A Szörnyetegek március 30-tól látható a hazai mozikban.

Forgalmazó
Színes
Készítő országok
Felirat nyelvek
Szinkron nyelvek