Szemrevaló ǀ Sehenswert Filmfesztivál 2022
-

Megosztom

Szemrevaló ǀ Sehenswert Filmfesztivál 2022

Idén már tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet a Szemrevaló Filmfesztivált, a német nyelvű filmek magyarországi szemléjét.

A közös fesztiválnak nemcsak nyelvi szempontból van indokoltsága. Az idei programban ismét három magas színvonalú koprodukció szerepel a részt vevő országokból – Fűző, Grosse Freiheit, Monte Verità (ez utóbbi ráadásul mindhárom ország együttműködésében). Ezenkívül az Alpenland című osztrák dokumentumfilm azt a látványos természeti tájat mutatja be, amely Európa nyolc országában – köztük természetesen Svájcban, Németországban és Ausztriában – terül el.

A mostani válogatás súlypontját azoknak az erős nőknek a világa képezi, akik jogaikért és szabadságukért harcolnak: róluk szól a nyitó film, a Csodaszép, valamint a Nico, a Le Prince, a Monte Verità és a Fűző. Néhány filmben azzal szembesülünk, milyen nehézségekkel kell megküzdeniük az LMBTIQ-közösség tagjainak, valamint a migrációs hátterű embereknek, ha meg akarják találni a helyüket a társadalomban (Nico, Toubab, Le Prince, Grosse Freiheit). Két filmünk pedig olyan személyiségeket mutat be, akik egész életükben egy jobb társadalmi rend lehetőségét keresték (Kedves Thomas, Örökmozgó).

A fesztivált idén is, akárcsak korábban, a budapesti, debreceni, szegedi és pécsi partnermozijainkban rendezzük meg. A filmek egy része után ismét beszélgetésre kerül sor a három országból meghívott vendégekkel vagy magyarországi szakértőkkel – remélhetőleg hasonlóan nagy érdeklődés mellett, mint az előző években.