Szemrevaló - Sehenswert 2021
-

Megosztom

Szemrevaló - Sehenswert 2021

A német nyelvű filmek fesztiválját, a SZEMREVALÓ-t 2021-ben tizedik alkalommal szervezi meg közösen a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet.

A Szemrevaló Fesztivál filmvetítéseinek idén is a budapesti Művész mozi a központi helyszíne. Ha valamelyik filmet a mozis vetítést követően ismét meg szeretné nézni, vagy a koronavírus-járvány miatt szívesebben néz otthonról filmeket, akkor a >> Távmozi >> segítségével otthonról is megnézheti a legújabb osztrák, svájci és német filmeket, a Szemrevaló teljes programját. A fesztivál >> távmozis vetítései >>Magyarország egész területéről megtekinthetők.

Ebben a tíz évben újra és újra örülhettünk annak, milyen kreatívan dolgoznak együtt a német, osztrák és svájci alkotók, milyen sok film készül koprodukcióban és gyakran milyen jól kiegészítik egymást tematikusan a három ország filmjei. Aktuális programunkban is találnak két koprodukciót (Dear Future Children, Arthur & Claire) s egy svájci flmet, melyben két kiváló német színész/nő a főszereplő (Húgocskám).

Idei filmjeink közül több is legszorosabb kapcsolatainkról mesél: szerelemről (Én vagyok a te embered, Hableány, Irány Moszkva!), családról (Hugocskám, A Tűpark gyermekei), barátságról (Fabian, Arthur & Claire) és szomszédságról (Saját lifttel a pokolba). Ám több olyan filmet is bemutatunk, melyek arra reflektálnak, milyen nehéz megtalálni a helyünket egy közösségben, a társadalomban (Idegen, Hochwald, A tanár) és mekkora erőre van szükségünk, ha a szó legszorosabb értelmében harcolnunk kell egy igazságosabb társadalomért (Dear Future Children).

Nagyon örülünk, hogy a hosszú hónapok után, melyekben nélkülöznünk kellett a közösen átélt kulturális élményeket, ezt a fesztivált "élőben" tarthatjuk meg a budapesti, debreceni, szegedi és pécsi mozikban. A filmek után szeretnénk ismét megszólítani a közönséget, ezért beszélgetéseket szervezünk országainkból érkező vendégekkel és magyar szakértőkkel. A tavalyi pozitív visszajelzéseket figyelembe véve azonban a Távmozin keresztül a filmek egy részét online is levetítjük, melyek így az egész országban láthatóak lesznek.

A szervezők nevében érdekes és izgalmas filmélményeket kívánunk Önöknek – ünnepeljék velünk a tizedik születésnapunkat!

Dr. Evelin Hust, a Goethe Intézet igazgatója
Christian Autengruber, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatója
Jean-François Paroz,Svájc magyarországi nagykövete