Lengyen Filmtavasz a Művészben
-

Megosztom

Lengyel Filmtavasz 2015 - Az Idán túl

PROGRAM

Jegyvásárláshoz kattints a filmcímre!

IDA
2015. április 17. 17:00

rendező: Paweł Pawlikowski
forgatókönyv: Paweł Pawlikowski, Rebecca Lenkiewicz
fényképezte: Ryszard Lenczewski, Łukasz Żal
gyártó: Opus Film
szereplők: Agata Kulesza, Agata Trzebuchowska, Dawid Ogrodnik
2013, 80’

Az első lengyel Oscar-díjas filmalkotás! Egy film, amelyik a világon a legtöbb díjat, a kritikusok és a közönség legnagyobb elismerését és rokonszenvét érdemelte ki.
Gyönyörű film a lengyel filmiskola legjobb alkotásainak hangulatában. A 60-as évek. A kolostorban nevelkedett, árva novícius Anna a fogadalomtétel előtt meglátogatja Wanda nénikéjét, egyetlen élő rokonát. Egy közös utazásra indulnak, amely nemcsak családjuk tragikus történetének, hanem annak az igazságnak a megismerésében is segíthet, hogy kik is ők valójában. Megrendítő, kamerális jellegű, kiemelkedő képi világú dráma, amelyben a rendező finoman összeszövi a fiatal nő intim történetét a történelmi és társadalmi háttérrel.

ISTENEK / BOGOWIE
2015. április 17. 19:00

Rendezte: Łukasz Palkowski
Forgatokönyv: Krzysztof Rak
Fényképezte: Piotr Sobociński jr.
Jelmeztervező: Ewa Gronowska
Zene: Bartosz Chajdecki
Producer: Piotr Woźniak-Starak
Gyártó: Watchout Productions
Főszereplők: Tomasz Kot, Zbigniew Zamachowski, Piotr Głowacki, Magdalena Czerwińska
2014, 112’

A film egy híres szívsebész, Zbigniew Religa pályafutása kezdetét beszéli el, aki 1985-ben az első sikeres szívátültetést hajtotta végre Lengyelországban. Egy kiemelkedő személyiség portréja, akinek a számára kedvezőtlen körülmények ellenére is volt bátorsága, hogy megváltoztassa a kötelező szabályokat.
Az Istenek a Lengyel Sas 2015 Lengyel Filmdíj hét kategóriájában – a legjobb lengyel film, a rendezés, a forgatókönyv, az operatőri munka, a legjobb fő- és mellékszereplő és a közönség díja kategóriákban - kitüntetett filmalkotás. Komoly sikert ért el a lengyelországi mozikban is, több mint 2 millió néző látta.

JACK STRONG
2015. április 18. 19:00

Rendezte: Władysław Pasikowski
Forgatokönyv: Władysław Pasikowski
Fényképezte: Magdalena Górka
Jelmeztervező: Małgorzata Braszka
Zene: Jan Duszyński
Producer: Sylwia Wilkos, Klaudiusz Frydrych, Roman Gutek
Gyártó: Scorpio Studio
Főszereplők: Marcin Dorociński, Maja Ostaszewska, Patrick Wilson, Oleg Maszlennyikov
2014, 122’

Életrajzi kémdráma, mely a világ egyik legérdekfeszítőbb kémtörténeteinek egyike, Ryszard Kukliński (fedőnevén Jack Strong) ezredes igaz története. Azé az emberé, aki egy évtizeden át a CIA egyik legfontosabb informátora volt a keleti blokkban, s ezáltal a hidegháború időszakának egyik kulcsfigurájává lépett elő. Kukliński információkat szolgáltatott Amerikának a lengyelországi hadiállapot bevezetéséről, a tervezett katonai akció részleteiről, a Varsói Szerződésről. 1981-ben a CIA az Egyesült Államokba evakuálta az ezredest, ahol álnéven élt családjával. Az 1984-ben, távollétében lezajlott varsói büntetőperben a Lengyel Népköztársaság lefokozta, minden vagyonát elkobozta és halálra ítélte Kuklińskit. A lengyel Legfelsőbb Bíróság 1995 –ben megsemmisítette az ezredes elleni korábbi ítéletet.

A JEZIORAK-TÓ TITKA / JEZIORAK
2015. április 19. 17:00

Rendezte: Michał Otłowski
Forgatokönyv: Michał Otłowski
Fényképezte: Łukasz Gutt
Jelmeztervező: Emilia Skowrońska
Zene: Cezary Skubiszewski
Producer: Włodzimierz Niderhaus
Gyártó: WFDiF
Főszereplők: Jowita Budnik, Sebastian Fabijański, Mariusz Bonaszewski, Łukasz Simlat
2014, 94’

A kisvárosi rendőrnő nyomozást folytat egy fiatal nő meggyilkolása ügyében. Egyidejűleg két szolgálatban eltűnt rendőrt is keresnek. Egyik közülük Iza kedvese és a rövidesen megszülető ikrek édesapja.
Sikeres elsőfilmes bemutatkozás a saját műfajában, klasszikus krimi, amely ugyan eszünkbe juttatja a Coen-testvérek Fargo című alkotását vagy a skandináv krimiirodalmat, de elsősorban tükröt tart a vidéki lengyel valóság elé.

HARDKOR DISZKÓ / HARDKOR DISCO
2015. április 19. 19:00

Rendezte: Krzysztof Skonieczny
Forgatókönyv: Krzysztof Skonieczny, Robert Boleso
Fényképezte: Kacper Fertacz
Jelmeztervező:Sara Milczarek
Producer: Krzysztof Skonieczny
Gyártó: głębokiOFF
Főszereplők: Marcin Kowalczyk, Jaśmina Polak, Agnieszka Wosińska, Janusz Chabior
2014, 85'

Újgazdag szülők és pillanatnak élő gyerekeik, valamint az őket körülvevő valóság, melyben csak egyre gyűlik a bármelyik percben robbanásra kész harag és feszültség. Ebben a közegben tűnik fel Marcin, a főhős, aki találkozik Olával. A lány bevezeti őt világába, abba az élvhajhász kavalkádba, ahol se vége, se hossza a fergeteges partyknak, illegális autóversenyeknek. Marcin viszont egy szívében rejtve őrzött titokkal érkezik, és azzal a szándékkal, hogy keresztülviszi előre eltervelt bosszúját.
A „hardkor” napjaink jellemző kifejezése, amely bekerült a köznyelvbe, egyrészről valami meghökkentőt és brutálist, másrészről valami attraktívat és veszélyt vonzót jelent. A „diszkó” pedig valamit a letűnt korból, ez szüleink generációjának jelszava, amelyből árad valami különleges nosztalgia

POLGÁRTÁRS / OBYWATEL
2015. április 20. 19.00
Az est díszvendége: JERZY STHUR, a film rendezője és főszereplője.

Rendezte: Jerzy Stuhr
Forgatókönyv: Jerzy Stuhr
Fényképezte: Paweł Edelman
Jelmeztervező: Magdalena Biedrzycka
Zene: Adrian Konarski
Producer: Piotr Dzięcioł, Jerzy Stuhr
Gyártó: Opus Film
Főszereplők: Jerzy Stuhr, Maciej Stuhr, Sonia Bohosiewicz, Janusz Gajos
2014, 108 perc

A film főhőse Jan Bratek, lengyel nyelvtanár, akinek életét végigkísérték a háború utáni lengyel történelem olyan döntő eseményei, mint az 1956-os lengyel október, az 1968-as antiszemita üldözés, az 1981-es hadiállapot, majd az 1989-es rendszerváltás. Annak ellenére, hogy a film komoly témákat jár körül, a rendezőnek tudatosan sikerül elkerülni a patetikus ábrázolást. Mind stílusában, mind műfajában olyan filmeket idéz, mint a Kancsal szerencse (Zezowate szczęście), vagy a Forrest Gump.

VARSOI FELKELÉS / POWSTANIE WARSZAWSKIE
2015. április 21. 19:00
Az est díszvendége: a Varsói Felkeklés Múzeum történészei

Rendezte/Ötletadó: Jan Komasa
Forgatokönyv: Joanna Pawluśkiewicz, Jan Ołdakowski, Piotr C. Śliwowski
Zene: Bartosz Chajdecki
Vágás: Joanna Bruhl
Producer: Jan Ołdakowski
Gyártó: Muzeum Powstania Warszawskiego
Szinkron: Michał Żurawski, Maciej Nawrocki, Mirosław Zbrojewicz, Agnieszka Kunikowska
1944/2014, 83’

Fényképezték: Andrzej Ancut "Kier", Stefan Bagiński "Stefan", Stanisław Bala "Giza", Roman Banach "Świerk", Antoni Bohdziewicz "Wiktor", Jerzy Gabryelski "Orski", Wacław Kaźmierczak "Wacek", Seweryn Kruszyński, Kazimierz Pyszkowski, Edward Szope, Ryszard Szope, Henryk Vlassak "Wania", Antoni Wawrzyniak "Antonio", jerzy Zarzycki "Pik" i inni".
A filmet szerzői „a világ első non-fiction háborús dráma játékfilmjének” nevezik, amelyet teljes egészében az 1944 augusztusában készült dokumentumanyagokból montíroztak össze. A film a varsói felkelésről mesél két fiatal riporter szemével, akik a felkelők harcainak szemtanúi voltak.

VARSÓ 44 / MIASTO 44
2015. április 22. 19:00

Rendezte: Jan Komasa
Forgatokönyv: Jan Komasa
Fényképezte: Marian Prokop
Jelmeztervező: Dorota Roqueplo
Zene: Antoni Komasa-Łazarkiewicz
Producent: Michał Kwieciński
Gyártó: Akson Studio
Főszereplők: Józef Pawłowski, Zofia Wichłacz, Anna Próchniak, Antoni Królikowski
2014, 129’

Régóta várt film a varsói felkelésről, fiatalságról, szerelemről, bátorságról és önfeláldozásról. Az utóbbi évek legnagyobb szabású lengyel filmje, Lengyelországban soha nem tapasztalt léptékkel a díszlet, jelmez és a látvány terén. A film forgatása 63 napig tartott, pontosan, mint a varsói felkelés.
1944, a megszállt Varsó. A Honi Hadsereg elhatározza, hogy megtámadja az egyre gyengébb németeket. A 18 éves Stefan harcolni akar barátai és szerelme oldalán az ellenséggel. A felkelés első napjai boldogsággal teliek, az ellenség visszavonulóban. De a szerencse rövid ideig tart, Varsóba betör a német hadsereg, a felkelés napjai meg vannak számlálva…

A filmeket lengyel nyelven, angol felirattal, magyar hangalámondással vetítjük.
Belépő kedvezményes áron kapható: 950,- ft

***

"Kivételes év volt ez a lengyel film számára. Bár úgy tűnik 2014-ben a nemzetközi arénákról hiányoztak az új, látványos sikerek, szinte hetente kaptuk a híreket az időközben Oscar-díjjal is jutalmazott Paweł Pawlikowski film, az Ida újabb és újabb diadalairól (a film bemutatója 2013-ban volt). Ugyanakkor a dokumentum- és animációs filmek is szép sikereket értek el (elég a két Oscar-díjra jelölt lengyel dokumentumfilmre, a Joannára és az Ondine átkára (Nasza klątwa) plusz a magyar származású Tomasz Ducki díjesőben részesült Łaźnia (Fürdő) című animációjára gondolnunk. Az idei év egyben a búcsú éve is volt, hiszen két kiváló, Magyarországon is nagyra tartott alkotó távozott körünkből, Krzysztof Krauze és Tadeusz Konwicki.

Országos kasszasiker lett és csaknem egy halom hazai díjat nyert Łukasz Palkowski Bogowie (Istenek) című filmje, a Lengyel Népköztársaság idején játszódó karizmatikus kardiológus Zbigniew Religa nagyhatású története. A kritikusok és a nézők is egyetértettek abban, hogy egy remekül kivitelezett, optimista hangvételű film született, egy igazi győztesről. Az Istenek című filmet, amelyben Tomasz Kot nyújtott lenyűgöző alakítást, több mint 2 millióan nézték meg Lengyelországban. De a tavalyi év populárisnak szánt filmjei is sikeresek voltak, amelyek meglehet nem törekedtek fesztiválkarrierre, de jól kivitelezett alkotások voltak, amelyeket a nézők is lelkesen fogadtak. Władysław Pasikowski, az emlékezetes Kutyák (Psy) című film alkotójának életrajzi filmje Ryszard Kuklińskiról (fedőnevén Jack Strong) a Lengyel Néphadsereg ezredeséről, a CIA titkos munkatársáról szól. Ez az összetett és máig vegyes megítélésű történelmi szereplő egyesek számára áruló, másoknak viszont hős.

A lendületes Miasto 44 (Varsó 44) szerzője Jan Komasa, az Öngyilkosok szobája (Sala samobójców) című remek ifjúsági film alkotója, aki a varsói felkelés mítoszát írta át a mai huszonévesek nyelvére. A videoklipes eszközökkel elbeszélt történet, bár meglehetősen vegyes fogadtatásban részesült, több száz ezer fiatal néző számára fontos történelmi leckének bizonyult. A játékfilm a varsói felkelés páratlan dokumentuma nyomán jött létre Komasa ihletése és elképzelése szerint. A filmarchívumokban csodával határos módon felkutatott, felkelést megörökítő dokumentumokat kiszínezték, és sajátos inszcenizációnak vetették alá. A háború újból beszélni kezdett, élő nyelven, eleven színekkel szólva.

A nagy projekteken túl a lengyel mozi egyre több alkalommal kísérletezik különböző filmes műfajokkal. Az elsőfilmes Michał Otłowski rendezte Jeziorak-tó titkában egyértelműen felfedezhető az amerikai krimi, főként pedig a Fargo, vagy Lynch korai filmjei iránti vonzalom. Egy másik elsőfilmes, Krzysztof Skonieczny a Gaspar Noe vagy Jaume Balagueró nevei által fémjelzett európai avantgárdhoz nyúl vissza. Skonieczny ragadozó, akit fűt az érzelem és a lelkesedés, vele ellentétben Aleksandra Gowin és Ireneusz Grzyb vágópáros kisköltségvetésű Małe stłuczki (Apró koccanások) című filmjében, amely fiatal hőseit finoman, nagy érzékenységgel mutatja be, a francia új hullám hatása érződik. Kevésbé mondhatók sikeresnek a korábban már elismert és megbecsült alkotók legújabb filmes vállalkozásai. Az Obywatel (Polgártárs) című filmben Jerzy Stuhr a tragikomikus konvenciók segítségével ábrázolja a lengyelek tudatában végbemenő változások nagy és fontos problémáit: társadalmi és történelmi szinten, Wojciech Smarzowski pedig Pod mocnym Aniołem (Az erős angyalhoz) című filmjében a lengyel alkoholizmus témájával próbál megbirkózni. Az ambiciózus vállalkozások, sajnos mindkét esetben igen kiábrándító eredménnyel végződtek.

Az újév remekül indult: a lengyel alkotók öt Oscar-jelölést kaptak, Małgorzata Szumowska Body / Test című filmjét pedig a Berlini Nemzetközi Fesztiválon ünnepelték. A lengyel mozikban népszerűségi rekordokat döntöttek a lengyel komédiák, Maciej Bochniak Disco Polo című filmje, vagy a Piotr Wereśniak rendezte Wkręceni 2 (Pácban 2). És még előttünk Agnieszka Holland, Mariusz Grzegorzek, Jerzy Skolimowski, vagy Andrzej Żuławski új filmjeinek bemutatói. Van mit várni tehát."

Łukasz Maciejewski

Lengyen Filmtavasz a Művészben