5. Humen Fesztivál
-

Megosztom

5. Humen Fesztivál

Idén szeptemberben ötödik alkalommal rendezi meg a Humen Magazin a mára hagyománnyá váló őszi kulturális LMBTQ fesztivált. A programban vár minket egy filmhét a Művész moziban és a Budapesti Távmoziban, egy különleges kiállítás magyar szivárványcsaládok fotóival, valamint tárlatvezetés és színházi előadások is.
>>Jegyvásárlás a Művész mozi előadásaira ide kattintva>>

A Humen Fesztivál keretében 8 darab friss, szélesvásznon itthon nem látott LMBTQ témájú film érkezik a Művész moziba szeptember 10–13. között. A programban a legrangosabb nemzetközi filmfesztiválokat megjárt darabokat is találunk – ilyen például az És aztán táncoltunk (And Then We Danced) című grúz-svéd dráma, amit 2019-ben imádott a cannes-i közönség, a Szólíts a neveden grúz párjaként emlegették, és az Oscarra is nevezték a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában.

Ugyancsak Cannes-ben kapta a feltörekvő színészek díját a nyíltan meleg színész, Félix Maritaud az egy férfiprostituált életéről szóló Vad (Sauvage) című drámában nyújtott alakításáért, amit szintén láthatunk most Budapesten.

Az idei Berlinale Generáció-szekciójának nyitófilmje volt a Gubó (Kokon), a nagyvárosi felnövéstörténet, melynek főszereplője egy félszeg kamaszlány, aki először tapasztalja meg a szerelmet. A velencei filmfesztivál Queer Lion kategóriájában versenyzett a dél-afrikai Moffie, ami az apartheid rendszer idején sorkatonáskodó meleg fiatal küzdelmeit mutatja be.
A vietnámi rendező, Leon Le filmjét, az egy pénzbehajtó verőember és egy klasszikus vietnámi operatársulat színészének kapcsolatát bemutató Song Lang című drámát a Pekingi Nemzetközi Filmfesztiváltól a San Francisco-i LMBTQ filmfesztiválig számos helyen díjazták.

A Randi Amberrel (Dating Amber) című ír vígjáték leszbikus címszereplője pedig megunja a folyamatos iskolai cikizést, és drasztikus lépésre szánja el magát: beszervezi maga mellé a suli meleg srácát, hogy magukat heteró párnak kiadva végre beilleszkedjenek a kilencvenes évek ír kamaszai közé.

A játékfilmek mellett két dokumentumfilm is szerepel a programban. Az Egy melegkórus lenn délen (Gay Chorus Deep South) a 300 tagú meleg férfikórus, a San Francisco Gay Men's Chorus vállalkozásának állít emléket. Donald Trump elnökké választása után elindultak a homofóbia által jócskán átitatott déli államokba, hogy elősegítsék az elfogadást. A Tajvan egyenlő szerelem (Taiwan Equals Love) című dokumentumfilm pedig különböző korú és különböző nemű párok történetén keresztül mutatja be, hogyan jutott el Tajvan addig, hogy első ázsiai országként náluk valósulhatott meg az egyenlő házasság.

A Humen Fesztivál további programjai augusztus utolsó hetétől megtalálhatóak a humenfesztival.hu oldalon.


Koronavírus tájékoztató

Számunkra a fesztivál látogatóinak egészsége a legfontosabb. Ezért szeretnénk tájékoztatni titeket, hogy a szeptember 10–13. között zajló Humen Fesztiválon biztonsági okokból óvintézkedéseket vezetünk be a Művész Mozi területén. Az itt zajló vetítések és a kerekasztal-beszélgetés alatt a maszkviselés kötelező a vendégeink számára. Kérünk mindenkit, hogy viseljetek arcot és orrot teljes mértékben eltakaró maszkot vagy sálat, kendőt, így vigyázzunk egymásra!

Megértéseteket köszönjük!

A Humen Fesztivál szervezőcsapata


Humen Fesztivál a Távmoziban
A Humen Fesztivál filmvetítéseinek már ötödik éve a budapesti Művész mozi ad otthont. Ebben az évben már több vidéki helyszín is bekapcsolódhatott volna a programsorozatba, azonban a koronavírus-járvány miatt ez most még nem valósulhat meg. A Távmozi segítségével azonban idén azokhoz is eljuthatnak a díjnyertes fesztiválfilmek, akik nem tudnak jelen lenni a budapesti vetítéseken. >>Tovább a Humen Fesztivál Távmozi vetítéseihez>>

A FESZTIVÁL PROGRAMJA: