25. Lengyel Filmtavasz
-

Megosztom

25. Lengyel Filmtavasz

A Lengyel Filmtavasz (néhány évig Lengyel Filmszemle) a Lengyel Intézet legrégebbi rendszeresen ismétlődő projektje, amely 1993 óta kerül megrendezésre a Budapest Film Zrt. és lelkes munkatársai segítségével. Egyben a lengyel nemzeti filmgyártás legrégebbi magyarországi szemléje is. 25 év alatt összesen több mint 200 filmet mutattunk be majdnem 80 film alkotóját láttuk vendégül. Nemcsak Budapesten voltunk jelen, de Debrecenben, Szegeden, Pécsett, Miskolcon, Győrben és Szombathelyen is. A legújabb játékfilmek mellett bemutattuk a lengyel filmgyártás klasszikusait is, valamint izgalmas kísérőrendezvényeket is szerveztünk, többek között levetítettük nagy lengyel rendezők egyetemi filmetűdjeit, animációs filmeket világhírű lengyel jazz-muzsikusok filmzenéivel, lengyel és magyar rövidfilmeket. A Lengyel Filmtavasz Magyarországon elsőként mutatott be élőzenei kísérettel vetített némafilmeket valamint az első Lengyelországban 3D technikával forgatott lengyel filmet. Számos alkotót láttunk vendégül: rendezőket, színészeket, operatőröket, hangmérnököket, forgatókönyv írókat, filmzeneszerzőket, producereket, filmkritikusokat és másokat. A nagy mesterek – Andrzej Wajda, Krzysztof Zanussi vagy Krzysztof Kieślowski – legújabb műveinek bemutatásán túl helyet adtunk az olyan alkotónak is, mint Krzysztof Krauze, Jan Jakub Kolski, Wojtek Smarzewski és Małgorzata Szumowska, akik évekkel később az új klasszikusokká váltak. Filmpremierjeink nem egyszer nyitottak utat a lengyel filmeknek a magyar mozi és televíziós filmforgalmazásban. Különféle társrendezvények keretében párbeszédet kezdeményeztünk a lengyel és magyar filmgyártás helyzetéről, összehoztuk a fiatal producereket, filmes alkotókat. 
Néhány éve, a Metropolitan Egyetemmel folytatott szoros együttműködésnek köszönhetően a fiatal magyar grafikusoknak is lehetőségük nyílt bemutatni saját interpretációikat a lengyel filmek kapcsán. Ennek nyomán sok izgalmas plakát született.

A Lengyel Filmtavasz grafikai arculatáért a kezdetektől Krzysztof Ducki, a Budapesten élő ismert lengyel művész felel. Érdemes megemlíteni azokat a kiváló tolmácsokat, akiknek hála a lengyel filmek szövege érthetővé vált a magyar közönség számára is: Fóti Judit, Kálmán Judit, Troján Tünde, Pászt Patrícia és Asztalos András. Olyan ismert újságírók, filmkritikusok működtek velünk együtt, mint Andrzej Werner, Łukasz Maciejewski, Báron György, Pörös Géza és Lukácsy György.
Mindenkinek nagyon szépen köszönjük!
Lengyel Intézet
 

Program:

2019. május 9. 
18:30 303 Repülőszázad. Igaz történet (Dywizjon 303. Historia prawdziwa)
20:30 Kalitkák / Ártatlan varázslók (Klatki / Niewinni czarodzieje)

2019. május 11.
18:00 A főlakáj (Kamerdyner)
20:30 Hidegháború (Zimna wojna)

2019. május 12.
19:00 Két ember szekrénnyel / Kés a vízben (Dwaj ludzie z szafą / Nóż w wodzie)

2019. május 13.
19:00 Kutya-macska barátság (Jak pies z kotem)

2019. május 14.
18:30 Még egy nap élet (Jeszcze dzień życia)
20:30 Fonott kosár / Viszlát, holnapig (Wiklinowy kosz / Do widzenia, do jutra)

2019. május 15.
19:00 Megkegyelmezés (Ułaskawienie)