22. Lengyel Filmtavasz
-

Megosztom

22. Lengyel Filmtavasz

Miért szeretjük a lengyel filmeket?

A kortárs lengyel film az európai filmművészet egyik legérdekesebb jelensége. Az utóbbi évek kínálata és a számos fesztiváldíj – köztük az Ida Oscar-díja – igazolják a lengyel filmek erős pozícióját. És hogy milyen volt a 2015-ös év? Izgalmas, műfajilag sokszínű, és többnyire nők uralták. A lengyel Sasok (Orły) filmdíjakat is többségében női alkotók vitték el. A 22. Lengyel Filmtavasz során az elmúlt év gazdag filmes kínálatból mutatunk be néhány kivételes alkotást, melyekre mindenképp érdemes legalább egy estét szánni a moziban.

A tavalyi évben (a magyar mozikban is vetített Szavak nélkül elsöprő sikere után) több figyelemreméltó film témája is a betegség, illetve a betegséggel való küzdelem volt, melyekben azonban ezúttal a keserédes hangvétel dominált. Az Ezek az én lányaim (Moje córki krowy) című filmben szereplő nővéreknek szüleik betegségével kell megbirkózniuk, de a drámai téma bemutatásához Kinga Dębska rendezőnőnek sikerült egy olyan groteszk kifejezésmódot találni, ami egészen sajátos jelleget kölcsönöz a történetnek. Maciej Midas Egyszer élünk! (Żyć nie umierać) című filmje az élet utolsó hónapjairól mesél – egy ismert színész életének leltára, jelentős magyar mellékszállal. Mindkét alkotás megtörtént eseményeket dolgoz fel, és rendkívül személyes hangvételű.
A Body/Test (Ciało/Body) című film a Berlini Fesztivál Ezüst medve díjas rendezőnője, Małgorzata Szumowska formailag letisztult, minimalista alkotása. Néhány kritikus a filmet „különösen nyers fekete komédiának” nevezte. Jerzy Łukaszewicz Karbala című filmje már egy teljesen más világba repít bennünket. Lengyel alkotók először dolgozták fel az iraki háborúban szolgálatot teljesítő lengyel stabilizációs misszió témáját. A Karbala nemcsak tisztelgés a lengyel katonák előtt, de egyben egy remek háborús film is, mely könnyedén felveheti a versenyt a világ hasonló műfajú produkcióival.

A Démon (Demon), avagy lakodalmi horror a nemrég elhunyt Marcin Wrona filmje a dibbukról. A film a mai lengyel vidéki élet kulisszái közt tér vissza a lengyel-zsidó kapcsolatok tematikájára.

A migráns sorsnak, mint az életkörülmények gyors megváltozásából és a kultúrák különbözőségeiből fakadó próbatételeknek az ábrázolása, több filmnek is témája volt. Többek között Dariusz Gajewski Idegen égbolt című művének is, amely egy Svédországban élő lengyel család harcát ábrázolja a gyermekvédelmi hivatal rideg törvényeivel, a kislányuk visszaszerzése érdekében.

Kínálatunkban egy ifjúsági film is szerepel. Tomasz Szafrański A kalandorok társasága (Klub włóczykijów) megfilmesítésével egy nagyon izgalmas alkotást hozott létre, amelyben a hősök komikus helyzetek és váratlan események sorával találják szemben magukat.

A METROPOLITAN EGYETEM diákjainak plakátkiállítása - Immár másodszorra készítenek a budapesti Metropolitan Egyetem diákjai saját projekteket a Lengyel Filmtavasz filmjeihez. Az idén az Ezek az én lányaim és a Test/Body című filmek inspirálták a fiatal grafikusokat. 

PROGRAM

2016. április 14. 19:00 Belépés meghívóval
CIAŁO / BODY – TEST / BODY
2015 / 90
Egy halottkémet nem könnyű megdöbbenteni. A középkorú férfi számára is sokkal inkább lánya anorexiája old megoldhatatlan feladatot, aki gyászolja édesanyját. Az apa teljesen elveszettnek és tehetetlennek érzi magát, s attól tartva, hogy tinédzser lánya halálra éhezteti magát, inkább egy pszichiátriai klinikára viszi, ahol Anna veszi kezelésbe. Ám Anna maga is egészen szélsőségesen küzd a saját démonjaival és veszteségével, és meglehetősen szokatlan és zavarba ejtő módszerekkel igyekszik betegeit a gyógyulás útjára terelni.
rendező: Małgorzata Szumowska
forgatókönyvírók: Małgorzata Szumowska, Maciej Englert
fényképezte: Maciej Englert
díszlettervező: Elwira Pluta
főbb szerepekben: Janusz Gajos, Maja Ostaszewska, Justyna Suwała
gyártó: Nowhere Ltd.

2016. április 15. 19:00
DEMON / DÉMON
2015 / 93
A fiatalon elhunyt Marcin Wrona filmje, a Démon izgalmas módon mutatja be Piotr megszállottságát. Természetfeletti szálakkal és különleges lengyel humorral átszőtt dráma. A rendező nagyszerű érzékkel veszi észre a kiinduló ötlet abszurditásából származó apró helyzetkomikumokat, hiszen a megszállottság mégsem mindennapos jelenség...
rendező: Marcin Wrona
forgatókönyv: Paweł Maślona, Marcin Wrona, Piotr Rowicki drámája alapján
fényképezte: Paweł Flis
zene: Krzysztof Penderecki, Marcin Macuk
főbb szerepekben: Itay Tiran, Agnieszka Żulewska, Andrzej Grabowski, Tomasz Schuchardt
gyártó: Magnet Man Film

2016. április 16. 17:00
KLUB WŁÒCZYKIJÒW / KALANDOROK TÁRSASÁGA
2015 / 98
Kornel Kiwajło, ahogy a legtöbb mai tizenhárom éves fiatal, órákat tölt a számítógép képernyője előtt. Azonban a hirtelen megjelenő bolondos nagybácsi, a kincskereső Dionizy felkavarja a fiú rendezett életét és egy igazi szünidei kalandba rántja magával. Kiderül, hogy a valóság is lehet szuper!
rendező és forgatókönyvíró: Tomasz Szafrański
fényképezte: Michał Grabowski
zene: Fred Emory Smith
főbb szerepekben: Bogdan Kaluis, Tomasz Karolak, Wojciech Mecwaldowski
gyártó: Domino Film

2016. április 16. 19:00
MOJE CÒRKI KROWY / EZEK AZ ÉN LÁNYAIM
2015 / 90
Családi viszonyokról szóló meleg hangú történet. Keserédes elbeszélés a nehéz élethelyzetbe került nővérekről, akik a kölcsönös ellenszenv ellenére kénytelenek összefogni. Egyikük ugyan sikeres, de hiába pénz és hírnév, nem tud rendezett életet élni. Másikuk érzékeny és egzaltált, házassága pedig korántsem ideális. A nővérek egyre közelebb kerülve egymáshoz fokozatosan építik vissza elveszett kapcsolatukat. Újbóli egymásra találásukat számtalan tragikomikus helyzet kíséri.
rendező és forgatókönyvíró: Kinga Dębska
fényképezte: Andrzej Wojciechowski PSC
zene: Bartosz Chajdecki
főbb szerepekben: Agata Kulesza, Gabriela Muskała, Marian Dziędziel
gyártó: Studio Filmowe Kalejdoskop

2016. április 17.  19:00
KARBALA
2015 / 110
Irak, 2004. áprilisa. Az Ashura ünnep alatt a dzsihadisták által támogatott harcosok felkelést szerveznek a lengyel stabilizációs övezetben. Az amerikai parancsnokság kiadja a lengyeleknek, hogy tartsák meg City Hallt, a stabilizációs hadseregekkel lojális helyi hatóságok és rendőrség székhelyét. Kalicki százados és katonái, a világtól elvágva, a harcokkal sújtott Karbalában, a II. világháború utáni legnagyobb harcok szereplőivé váltak, melyben lengyel katonák vettek részt.
rendező és forgatókönyvíró: Krzysztof Łukaszewicz
fényképezte: Arkadiusz Tomiak PSC
zene: Cezary Skubiszewski
főbb szerepekben: Bartłomiej Topa, Hristo Shopov, Antoni Królikowski, Tomasz Schuchardt
gyártó: Wytwórnia Filmów Dokumentalnych i Fabularnych

2016. április 18. 18:00
Pörös Géza: Krzysztof Zanussi világa – könyvbemutató
A rendezvényre belépődíj nincs, de a férőhelyek száma miatt ingyenes jegy váltása szükséges személyesen a mozipénztárban!
A beszégetés résztvevői: Krzysztof Zanussi és Pörös Géza
Kiadó: Kossuth Kiadó
Krzysztof Zanussi a lengyel és az európai filmművészet világszerte ismert és elismert személyisége. Pályafutása során pontos metszeteket alkotott a huszadik század második felének emberéről, éljen az Lengyelországban, Nyugat-Európában vagy másutt. Műveiben benne van mindaz, ami velünk és bennünk történt. Nem a politika forgószínpadain, az utcán vagy a gyárakban, hanem a választásainkban és a mohó akarásainkban, a törekvéseinkben és a tétovaságainkban, a diadalmas mosolyainkban és a bukásainkban.

2016. április 18. 19:15
PERSONA NON GRATA
2005 / 113
A rendezvényre belépődíj nincs, de a férőhelyek száma miatt ingyenes jegy váltása szükséges személyesen a mozipénztárban!
Az est díszvendége: KRZYSZTOF ZANUSSI, a film rendezője.
Wiktort, Lengyelország uruguayi nagykövetét felesége váratlan halálával fájdalmas csapás éri. A temetésre eljön régi politikus barátjuk, Oleg is, akivel húsz évvel korábban kötött barátságot, amikor ő maga is üldözött szolidaritás-aktivista volt. Barátságukat kettős gyanú árnyékolja be: Wiktor vívódik, vajon a szeretője és besúgója volt-e feleségének, aki miatt Helénát többször is letartóztatták. Wiktor egyre inkább szembe kerül egykori harcostársaival és rájön, hogy "persona non gratává" vált.
rendező és forgatókönyvíró: Krzysztof Zanussi
fényképezte: Edward Kłosiński
zene: Wojciech Kilar
főbb szerepekben: Zbigniew Zapasiewicz,  Nikita Mihalkov, Jerzy Stuhr
gyártó: Studio Filmowe TOR

2016. április 19. 19:00
OBCE NIEBO / IDEGEN ÉGBOLT
2015 / 104
A feszesen szerkesztett thriller hősei a Svédországban élő lengyel migránsok, akik próbálják megtalálni a maguk jobb világát.  Sajnos, a szülők nem tudnak helytállni az új helyzetben.  Ula, a kislányuk, az otthoni bizonytalanság miatt szétszórttá válik és egy meggondolatlan pillanatban segítséget kér a helybéli gyermekvédelemtől. A gyermeket a hatóság elveszi és nevelőszülőkhöz adja. Marek és Basia megalázó körülmények között harcolni kezdenek a kifogástalanul működő rendszerrel, hogy visszakapják a lányukat.
rendező: Dariusz Gajewski
forgatókönyvíró: Dariusz Gajewski, Michał Godzic
fényképezte: Monika Lenczewska
zene: Marcin Masecki
fő szerepekben: Agnieszka Grochowska, Bartłomiej Topa, Ewa Fröling
gyártó: Tak Film

2016. április 20. 19:00
ŻYĆ NIE UMIERAĆ / EGYSZER ÉLÜNK
2015 / 86
Bartek, aki valaha népszerű színész volt, megtudja, hogy gyógyíthatatlan beteg. Kevés ideje maradt hátra. Úgy dönt, maximálisan kihasználja hátralévő napjait, rendbe teszi ügyeit, kijavítja élete hibáit és kibékül Budapesten élő, szeretett lányával...
rendezte: Maciej Migas
forgatókönyv: Cezary Harasimowicz
fényképezte: Radosław Ładczuk PSC
zene: Tomasz Wiracki
főbb szerepekben: Tomasz Kot, Janusz Chabior, Jacek Braciak, Dawid Somló,
gyártó: Instytucja Filmowa Film-Art

Belépő kedvezményes áron kapható: 1.100,- ft