2013-04-29
Három vendég a Lengyel Filmtavaszon

Hogy még érdekesebb és élményekkel teli legyen az idei Lengyel Filmtavasz, három vendég is érkezik majd a Művészbe a május 7-14. között megrendezendő eseményre:

Május 9-én 20:00 órától "Az ötödik évszak" című filmet vetítjük le Nektek, a filmvetítést követően a főszereplővel, Marian Dziędziel-lel beszélgethettek.

Május 13-án  pedig a "Légy focista mindhalálig" című film rendezőnője és főszereplője látogat el hozzánk, hogy megossza velünk a forgatással kapcsolatos élményeit.

 

És hogy mit is érdemes tudni a három vendégről? Íme egy kis összefoglaló a beszélgetésekre való felkészüléshez....

 

 

MARIAN DZIĘDZIEL (1947) – színész, karakterszínész

Marian Dziędziel, az idősebb színésznemzedék egyik legfoglalkoztatottabb lengyel színésze. 1969-ben debütált, azóta a krakkói Słowacki Színház tagja, ami szinte rekordnak számít. Több mint 50 nagyjátékfilmben szerepelt, de az igazi nagy sikert Wojtek Smarzowski 2004-es „Menyegző” című tragikomédiájában alakított főszerep hozta meg számára. (A rendező ezt a szerepet kimondottan Dziędzielnek írta). Azóta Smarzowskival minden filmjében együttműködik. Számtalan tv-játékban és tv-sorozatban vállalt és vállal szerepet. Fantasztikus nyelvérzéke van, remekül adja vissza a különböző dialektusokat, sziléziai, kasubi, ukrán, stb. nyelvjárásokat.  A magyar közönség eddig a Lengyel Filmtavaszokon és a magyar televízióban bemutatott következő filmekből ismerheti nevét: „Mennyegző, 2004” (Wesele, 2004) „Vakond” (Kret, 2012), „Rózsa” (Róża, 2012), „Kisiklás” (Wymyk, 2011), „Zéró” (Zero, 2010), „Eperbor” (Wino truskawkowe, 2008), „Behajtó” (Komornik, 2005), „Az én Nikiforom” (Mój Nikifor). 2004 óta több díjat, elismerést is kapott. Utoljára a kairói Nemzetközi Filmfesztiválon az „Ötödik évszak” című filmben nyújtott főszerepért fődíjjal jutalmazták.

ANNA WIECZUR-BLUSZCZ – színésznő, filmrendezőnő, forgatókönyvíró

 „Légy focista mindhalálig” című első filmjéért több lengyelországi fesztiválon is díjat nyert, és a kritikusok szerint ez volt az elmúlt évek egyik legígéretesebb filmes debütje. A rendezőnő első filmjével a kockázatosnak is mondható vígjáték műfajában próbálta ki magát, - sikerrel, hiszen ezt a nem könnyű feladatot ötösre teljesítette.

PRZEMYSŁAW BLUSZCZ (1970) – színész, karakterszínész

A varsói Ateneum Színház tagja. 2004 óta, amikor is a Lengyel Játékfilm Fesztiválon megkapta a legjobb debütáló színésznek járó díjat, gyakran és szívesen foglalkoztatott lengyel színész: több mint 20 játékfilmben, valamint számos tv-sorozatban és tv-játékban is szerepet vállalt. Az idei Lengyel Filmtavasz keretében a „Légy focista mindhalálig”’ és a „Sötét szóbától nincs mint félni” filmek főszerepeiben találkozhatunk vele. Eddig a Lengyel Filmtavaszok során, valamint a magyar tévében bemutatott  következő filmekben láthattuk: „Örömóda” (Oda do radości, 2005), „Bluesra ítélve” (Skazany na blusa, 2006), „Zéró” (Zero, 2010), „Bölcsődal” (Kołysanka, 2011).