2023-11-28
12. Zsidó és Izraeli Filmfesztivál - Művész mozi és Puskin mozi

A Bálint Ház bemutatja: 12 éves a ZsiFi! 
2023. november 29.–december 3. 
Puskin mozi - Művész mozi - Gólem Központ
Idén lesz a ZsiFi nagykorú – bát micva korba lépett a filmfesztivál! A Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál, melyet a JCC Budapest – Bálint Ház szervez, már 12. alkalommal hozza el a tavalyi és az idei legjobb izraeli és zsidó témájú filmjeit a magyar nézőknek. A fesztivál célja, mint eddig minden alkalommal, bemutatni a zsidóság rendkívül színes, sokaknak ismeretlen világát, mai állapotát, zsidókról és nem zsidókról, zsidóknak és nem zsidóknak.

Megmutatni, hogy a zsidó filmek nem csak szomorú dolgokat feszegetnek. Idén például elvezetnek majd a vallásos világ randizásának komplikált világába, a divatvilág szépségeibe és a szexfilmek egyik doyenje is szerepel majd. Megismerkedhetünk azzal is, hogy fiatal izraeli diákok hogyan élik meg a lengyelországi iskolai kirándulást és együtt drukkolhatunk izraeli hősünknek, hogy legyőzze önmagát. De amit talán a legtöbben várnak: találkozhatunk a filmvászon Izrael legendás miniszterelnökével, Goldával, kinek bőrébe a nagyszerű Helen Mirren bújt be.

Az eddigi fesztiválok mintájára játékfilmeket, dokumentumfilmeket és rövidfilmeket egyaránt láthat az érdeklődő. Az 5 napig tartó fesztivál filmjeit idén is a Puskin Art moziban és a Művész Moziban lehet megnézni, de a helyszínek idén kiegészülnek a Gólem Központ Csányi utcai színterével is.

Az idei év azonban nemcsak a ZsiFi számára fontos születésnap. Az esemény becsatlakozik a Budapest150 rendezvénysorozatba, a zsidó Budapest filmszempontból való bemutatásával, a névadó Izrael pedig idén 75 éves, így az filmek mindegy felét kitevő izraeli alkotások ezt a jubileumot ünneplik.

Ahogy már megszokott, a filmfesztivál fővédnöke idén is Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. A rendezvény fő támogatói: az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC), a Thalheimer család, a Német Szövetségi Köztársaság Külügyi Hivatala, Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége, valamint Izrael Állam Nagykövetsége.

>> Jegyek ide kattintva már kaphatók. >>