Rudolf Nureyev – Don Quixote

Megosztom

Bővebben a filmről

Ezt az épített színpadi elemek közé megálmodott táncfilmet 1973-ban forgatták egy ausztrál repülőtéri hangárban, 40 fokban, 25 napon keresztül. Rudolf Nyurejev és Sir Robert Helpmann az Ausztrál Balettel együtt alkotta meg a Don Quijotét, melyet Elérhetetlen álom címen is ismernek.

A Geoffrey Unsworth operatőri munkájával (Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeia és Bob Fosse Kabaréja) készült alkotást a valaha felvett legjobb táncfilmként emlegetik világszerte!

A táncfilm elkészültének 50. évfordulója alkalmából a világ moziközönsége először élvezheti a restaurált filmet, ráadásul fergeteges, újra felvett szimfonikus zenekari hangzással!

Nyurejev, akit minden idők legnagyobb férfi balett-táncosának tartanak, karrierje csúcsán járt, amikor ez a felvétel készült.
A baskír-tatár származású, sok nélkülözést megélt, de kirobbanó tehetségével korán a Bolsoj és a Kirov Színház szólótáncosának választott, autokrata művész 1961-ben disszidált a Szovjetunióból: egy vendégszereplés után, amikor a szovjet titkosszolgálat, a KGB felügyelete alatt fel kellett volna szállnia a moszkvai gépre a Le Bourget repülőtéren, merész ugrással a francia rendőrök mellett termett „Szabad akarok lenni!” felkiáltással. Nyurejev világhírű lett ugyan, de a Szovjetunióban hazaárulónak minősítették. Rövid idő múlva már a párizsi társulat szólistájaként lépett színpadra, 1962-től pedig a londoni Royal Ballet szólótáncosa lett, ahol Margot Fonteynnel alkotott állandó kettőst, és együtt húsz éven keresztül kápráztatták el a világot.

Színes
Készítő országok
Felirat nyelvek
Szinkron nyelvek