Bővebben a filmről

1919-től az oroszországi polgárháborúban elért sikereken felbátorodott bolsevik vezetők, Lenin és Trockij reálisnak látták, hogy elérjék a kommunista világforradalmat. Ehhez a híd az újjáalakuló Lengyelország volt: elbukása esetén a kommunizmus könnyedén terjedhetett volna tovább Nyugat-Európa szerte. A döntő csatára 1920 nyarán Varsó körzetében került sor.
Az ütközet előtti pillanatokban a lengyel hadseregnek gyakorlatilag nem volt már lőszer tartaléka, a hadianyag szállítást pedig az Európa szerte megerősödött, Szovjet-Oroszországot támogató munkásmozgalmak bojkottja is ellehetetlenítette. Magyarországnak a trianoni diktátum értelmében tilos volt hadianyagot gyártania és szállítania, magyar katonákat pedig sem Csehszlovákia, sem Románia nem volt hajlandó átengedni a területén. Magyarország mégis a lengyelek megsegítése mellett döntött.
A korabeli haditechnikát felvonultató, játékfilmes elemekkel tarkított dokumentumfilm az ide vezető politikai, diplomáciai és katonai eseményeket dolgozza fel, nemzetközi szakértő gárda közreműködésével.

Színes
Készítő országok