Indiai Filmfesztivál - Négy fejezet
Indiai Filmfesztivál - Négy fejezet

Megosztom

Bővebben a filmről

A történetben egy csapat fiatal forradalmár, élükön Indranáth-tal, a függetlenségért küzd. Ela, a csoport emancipált múzsája aggódik Atin iránt érzett szerelme miatt, aki azért keveredik a mozgalomba, mert mélyen szereti a lányt. Atin részvétele kritikussá válik, amikor elkezdi megkérdőjelezni Indranáth módszereit, amely kizárja a szerelmet egy nő kolléga iránt.

A Négy fejezetRabindranath Tagore utolsó, tizenharmadik regényéből készült filmadaptáció, melyet a költő 72 éves korában írt. A Négy fejezetszívbemarkoló kommentár a nacionalizmus káros hatásairól. A regény, amely a brit uralom elleni fegyveres lázadás gyengeségeit festette le, rámutatott arra, hogy Tagore a forradalmi mozgalom emberséges oldalát hangsúlyozta, bár a drámaíró sosem habozott tiltakozni a brit gyarmatosítás ellen. Ki az igazi hazafi? Hogyan érhető el a szabadság? Jelszavakkal, aszketikus militarizmussal, megalkuvó alkalmazkodással vagy könyörtelen külső fegyelmezéssel?

Kumar Shahani egyike a legellentmondásosabb indiai rendezőknek – sokszor homályos munkáit egyaránt csodálták és bírálták, de lehetetlen figyelmen kívül hagyni őket. A film, ahogyan a többi Tagore-feldolgozás is, azokat a problémákat járja körül, melyek az írót élete végéig foglalkoztatták: többek között a nacionalizmussal való bonyolult viszonya, a női sorsok, s általában a modern politika. Műveivel kísérletet tesz arra, hogy a brit gyarmatosításnak India és a Nyugat kapcsolatának, a hagyomány és a modernség ellentétének bemutatásával álljon ellen.

Az Indiai filmfesztivál többi programjához klikk ide>>

Forgatókönyv
Színes
Készítő országok
Felirat nyelvek