7. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál -  Zsidó családtörténetek nyomában – rövidfilmek és beszélgetés
7. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál - Zsidó családtörténetek nyomában – rövidfilmek és beszélgetés
dokumentumfilm

Megosztom

Bővebben a filmről

A 2017-es Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál közönségsikere idén is a fesztivál programjában!

Zsidó családtörténetek nyomában – rövidfilmek és beszélgetés
magyar nyelven, angol felirattal | magyar dokumentumfilmek, 60 perc + 50 perc beszélgetés

A Centropa Alapítvány különleges filmválogatásában az érdeklődők hat izgalmas rövidfilmen keresztül pillanthatnak be az elmúlt 100 év néhány izgalmas sorsába, élettörténetébe. A filmeket magyar nyelven, angol felirattal vetítjük.

A pokol polgármestere
Egyedi magyar történet arról az emberről, aki egész életében arra a pillanatra várt, amiért megszületett. Domonkos Miksa az első világháborúban tisztként szolgált, a második világháború alatt ételt, ellátást, gyógyszereket hozatott a gettóba, együtt dolgozott Raoul Wallenberggel. Az 50-es években letartóztatta és elhurcolta az ÁVH, azzal a váddal, hogy ő ölte meg Wallenberget. Domonkos Miksa története emberi bátorságról és tragédiáról szól.

Egy jó nyaralás csodákra képes
Katarína Löfflerová története bepillantást nyújt a két világháború közötti Csehszlovákia zsidó középosztálybeli életvitelébe, amelynek szerves része volt a zsidó iskolai élet, és emellett a szabadidõ eltöltése a sportklubban, sízés a Tátrában, nyaralás a Balatonnál, vízisízés a dalmát tengerparton. Igazi női életút humorral és tragédiával átszőve.

Szerelem papírrepülőn
Kinszki Imre jóval több volt, mint amatőr fényképész; ma kora egyik kiemelkedő tehetségű művészeként tartjuk számon. Fényképei, amelyeket lánya, az akkor tízéves Judit mentett meg a budapesti gettóban, ma a modern fotóművészet remekműveit közé tartoznak. A háború derékba törte Imre még csak bimbódzó művészi karrierjét.

Egy ortodox gyerekkor
A film egy ortodox zsidó közösségben Magyarország egy kis településén, Kiskőrösön enged bepillantást a Faludi család mindennapjaiba. József apja, Fogler Emánuel ortodox zsidó volt, de katonaként szolgált az első világháborúban. Később útja Tel Avivon át Budapestre vezetett. A rövidfilm egy nem mindennapi életút izgalmas naplója.

Galpert Ernő: Vallásos családban nőttem fel…
Egy haszid gyermekkor története a közép-európai ortodox zsidóság és haszidizmus fellegvárában, Munkácson, amely számos országhoz tartozott a 20. században – az Osztrák-Magyar Monarchiától az Első Csehszlovák Köztársaságon és a Szovjetunión át egész a független Ukrajnáig.

Túlélés Szarajevóban – Barátság háború idején
Mikor 1992-ben Szarajevót elérte a háború, holokauszt túlélők és leszármazottaik egy kis csoportja humanitárius segélyszervezetté alakította a város utolsó működő zsinagógáját, ahol zsidók és muszlimok, szerbek és horvátok közösen dolgoztak. Senki sem volt képzett szociális munkás. Egyszerű emberek voltak, barátok, akik segítettek a barátaikon.

A 7. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál teljes programja>>>

Bemutatás időpontja
Felirat nyelvek