15. Budapesti Építészeti Filmnapok - Jane polgár - Csata a városért
92 perc,

Megosztom

Bővebben a filmről

Angol nyelven, magyar felirattal

Jane Jacobs 1961-es könyve, Az amerikai nagyvárosok élete és halála óriási hullámokat keltett a várostervezők és építészek körében. A könyvben Jacobs a modern várostervezés következményeit és az újragondolt városok jövőjét vette sorra. Habár a felülről lefelé történő, irányított tervezést már régen meghaladtuk, Le Corbusier hatása még ma is töretlen a gyorsan városiasodó és fejlődő világban, és a mai urbanista gyakorlat még mindig nem veszi kellően figyelembe Jacobs tanait. Miközben az India és Kína nyomdokain járó országok a tömeges urbanizációval küzdenek, az épülő megavárosok a háború utáni amerikai nagyvárosokat veszik mintául. Az autóközpontú, autópályák által szétszabdalt, „irodaházat a parkokba” felfogású várostervezés hasonlóan katasztrofális eredményeket produkál ma is, mint Jacobs idejében, de a léptékek növekedése miatt a jövőbeli konzekvenciák még súlyosabbak lesznek. A Jane Jacobs és Robert Moses gigászi küzdelmeit felelevenítő film a városhoz való jog 20. századi történetére fókuszál, hogy megmutassa, ezek a küzdelmek még ma is mennyire meghatározzák azokat a diskurzusokat, amiket a globális megaváros és a tömeges urbanizáció korában folytatunk a városainkról.

Budapest150: Hogyan mozgósítsuk a helyi közösségeket, hogy megvédjük környezetünket a nemkívánatos nagy infrastrukturális beruházásoktól?


Language: English with Hungarian subtitles

In 1961, Jane Jacobs’ book The Death and Life of Great American Cities sent shockwaves through the architecture and planning worlds, with its exploration of the consequences of modern planners’ and architects’ reconfiguration of cities. Today, the reality of city building hardly takes her theory into adequate consideration. While top-down planning has been widely discredited, Le Corbusier’s influence is still very much alive in the rapidly developing and urbanising world. As countries such as China and India grapple with the challenges of mass urbanisation, they are building mega-cities with post-war American cities as models: car-centred, superhighway-girded, tower-in-the-park urbanism is producing similarly disastrous results around the world today, but the scope and scale mean that any future reckoning will be even more severe. A documentary feature on Jane Jacobs, Robert Moses and their epic battles for the right to the city in the 20th century, and how those struggles inform, define and frame the fights we are having over cities in the era of mass urbanisation and the global megacity.

Budapest150: How can we organise local activism to protect neighbourhood life from unwanted large infrastructural projects? 

Színes