13. verzió - Egy német sors
13. verzió - Egy német sors

Megosztom

Bővebben a filmről

Egy német sors / A German Life / Ein Deutsches Leben

Christian Krönes & Olaf Müller & Roland Schrotthofer & Florian Weigensamer / Ausztria / 2016 / 113 min / német

Bár Brunhilde Pomsel mindig mellékszereplőként definiálta magát, akit egyáltalán nem érdekel a politika, mégis ő az egyetlen ma élő személy, aki közel állt a világtörténelem egyik legnagyobb bűnözőjéhez. A ma 105 éves Pomsel gyors-és gépíró titkárnőként dolgozott Joseph Goebbels náci propagandaminiszter alatt. Életében visszatükröződnek a 20. század jelentős történelmi fordulatai: az őrült húszas évek Berlinjében Pomsel egy zsidó ügyvéd titkárnője volt, aki 1933-ban emigrált. Ezután egy jobboldali nacionalista frontharcos veterán emlékiratait gépelte, majd egy náci párttag barátja szerzett neki állást a berlini rádiónál. A posztot úgy kaphatta meg az “apolikus” Pomsel, hogy ő is belépett az NSDAP-be. A film arra kényszeríti nézőit, hogy feltegyék maguknak a kérdést: ők mit tettek volna a helyében? Feláldoznák minden erkölcsi elvüket a karrierjük érdekében?

producer: Blackbox Film & Medienproduktion GmbH

vágó / editor: Christian Kermer

operatőr / camera: Frank van Vught, Davor Marinkovic

hang / sound: Micha Müller, Franziska Pallaske

November 11-én a Toldi moziban, a 18 órakor kezdődő előadás után beszélgetés a film rendezőivel.

November 12-én a Művész moziban, a 16.45 órakor kezdődő előadás után beszélgetés a film rendezőivel.


A RENDEZŐKRŐL:

Christian Krönes

1985-ben Christian csatlakozott az Osztrák Televízió csapatához és különböző tévéműsorokat rendezett. 1990-ben egy német műsorkészítő cégnél kezdett dolgozni, és létrehozott egy médiaügynökséget Bécsben. 2006-ban Christian megalapította a Blackbox Filmet, ahol vezérigazgatóként és producerként dolgozik.

Olaf S. Müller

Olaf történelmet és filozófiát tanult a Göttingeni Egyetemen illetve Berlinben. 1997 óta aktív rendező és producer a Deutsche Well-nél, az MDR-nél és a 3SAT-nál. 2004 óta tv-műsorokat is gyárt, de folyamatosan dolgozik dokumentumfilm-projekteken is világszerte. Olaf 2011-ben csatlakozott a Blackbox-Collective-hez.

Roland Schrotthofer

A Bécsi Egyetemen tanult színház, film - és média tanulmányokat, illetve pszichológiát és business management-et. Rövidfilmje, a Grenzgänger elnyerte az ORF Shorts on Screen díját. Roland 2011 óra a Blackbox Collective-nek, mint producer és szerző.

Florian Weigensamer

Florian politológiát és kommunikációt tanult a Bécsi Egyetemen, és a Profil-nál szerzett újságíróként tapasztalatot. 1995 csatlakozott a Vienna News International-hoz. Christian Könessel együtt gyártott és rendezett riportokat politikai és szociális témákban, és dokumentumfilmeket az Arte-nak Közép - és Kelet- Európáról, és Ázsiáról. Alapító tagja a Blackbox Collective-nek, ami 2006-ban jött létre.

Bemutatás időpontja