10. Észt Hét - ANIMÁCIÓ: VÁLOGATÁS ÜLO PIKKOV FILMJEIBŐL
10. Észt Hét - ANIMÁCIÓ: VÁLOGATÁS ÜLO PIKKOV FILMJEIBŐL

Megosztom

Bővebben a filmről

ANIMÁCIÓ: VÁLOGATÁS ÜLO PIKKOV FILMJEIBŐL

(ca. 77 perc)

Ülo Pikkov az élő észt animációs legenda, Priit Pärn tanítványa volt. Filmjei állandó vendégei a világ animációs fesztiváljainak, és nem ritkán díjjal térnek haza. Rendez, producerkedik, animációt oktat az Észt Művészeti Egyetemen, egy animációelméleti könyv szerzője. A vetítés után élőben lehet faggatni.

ÜRES TÉR

Tühi ruum, 2016, észt, 10:18, gyártó: Nukufilm

A dokumentumfilm és a bábanimáció esztétikáját ötvöző film alapjául Leonhard Lina, az Észt Köztársaság egykori tisztjének története szolgál, aki a szovjet időkben a letartóztatás elől bujkálva 11 évet töltött egy pincében. Hogy honvágyát enyhítse, kifaragta otthonának kicsinyített mását.

TIK-TAK

Tik-tak, 2015, észt, 9:00, gyártó: Nukufilm

Az órásmester az időt figyeli, a műhelyében lakó egér pedig az órákat… A Tik-Tak az időt és annak végzetességét jeleníti meg. Az idő metafizikai jellegét kiemelendő az alkotók rengeteg régi órát és óraalkatrészt használtak fel a filmben. Mindannyiunknak „saját idő” adatott, bár a mi időnk valójában ezernyi különböző „időből” áll – ahogy a testünkben minden egyes sejtnek megszabott ideje van az életre és az elmúlásra.


ZEBRA

Zebra, 2015, észt, 5:50

A Zebra közvetlenül a filmre rajzolt animáció. No kamera, no számítógép, no költségvetés... Csak emlékek.

THE END

The End, 2013, észt, 5:35

Ülo Pikkov egyik legradikálisabb experimentális munkája.
Úgy tartják, hogy a haldokló szeme előtt végigfut az élete. Vajon mit lát a száz éves filmszalag, mielőtt végleg át kell adnia a helyét a digitális adathordozónak? Töredezett filmkockákat, össze-vissza karcolt szalagot vagy valami mást?

A TEST EMLÉKEZETE

Keha mälu, 2011, észt, 9:40, gyártó: Nukufilm

A testünk sokkal több mindenre emlékszik, mint gondolnánk. Emlékszik elődeink bánatára és fájdalmaira, történeteket őriz szüleinkről, nagyszüleinkről és az ő őseikről. De vajon milyen messzire vezetnek vissza testünk emlékei? A rendező a szibériai deportálásoknak állít emléket a filmmel.

DIALOGOS

Dialogos, 2008, észt, 04:50, gyártó: Eesti Joonisfilm

A Dialogos egy kísérleti film, melynek minden vizuális elemét magára a film nyersanyagára rajzolták. Abszurd humorral szól a modern "high-tech" társadalomról, amelyben túl sok jelrendszert használnak. Egy napon a könyvek magukhoz ragadják a hatalmat, és megsemmisítik a számítógépeket...

AZ ÉLET ÍZE

Elu maitse, 2006, észt, 11:40, gyártó: Eesti Joonisfilm

A film a szerelem és az étel kapcsolatát vizsgálja. A tápláléklánchoz hasonlóan létezik szerelemlánc, vagyis ahhoz, hogy szeressünk valakit, az illetőnek szintén szeretnie kell. Pikkov fekete humorral boncolgatja a szerelem lényegét, hogy eljusson az élet ízének meghatározásáig.

A MAJOM ÉVE

Ahviaasta, 2003, észt, 11:52, gyártó: Eesti Joonisfilm

Az állatkertbe tévedt részeg Télapó minden ruháját elnyeri a majom, ezért a Télapó helyett tévedésből őt viszik el a detoxikálóba. A majom meglepően rövid idő alatt sikeresen beilleszkedik az emberek világába, de visszavágyik az állatok közé.

BERMUDA

Bermuda, 1998, észt, 10:54, gyártó: Eesti Joonisfilm

Szerelmi háromszög-történet egy sellőről, egy falábú matrózról, egy furulyázó kentaurról és az egymástól való függésről. A szereplők nem mondhatók egyértelműen rossznak vagy jónak. Mindannyian nagy változásra vágynak, ám amikor az eljő, ők megragadnak a múltjukban. A jövőtől való félelem nevetségessé, de egyúttal emberivé teszi őket.

A 10. Észt Hét teljes programja>>>

Bemutatás időpontja