5. Mozinet Filmnapok

2015-10-08 - 2015-10-11
M

Cannes, Berlin, Velence, San Sebastian legjobb filmjei, premier előtt, 14 moziban, 2015. október 8-11. között.

2015. október 8.
17:00 Ida, 80'
18:30 Aferim!, román tört. dráma, 108' (A filmet követően beszélgetés Müllner Andrással és Strausz Lászlóval.)
21:00 Eszeveszett mesék, 122'
21:30 Szűkölő kamaszkor, olasz vígjáték, 86'

2015. október 9.
17:00 Saul fia, 107'
19:00 Kosok, izlandi dráma, 93' (A filmet követően közönségtalálkozó a rendezővel.)
21:00 Két nap, egy éjszaka, 95'
21:30 Legújabb testamentum, lux-fr-belga vígjáték, 113'

2015. október  10.
17:00 A lecke, bolgár dráma, 105'
19:00 Fúsi, izlandi, 90' (A filmet követően közönségtalálkozó a főszereplővel.)
21:00 Havannai éjszaka, 95'
21:30 Cowboyok, francia dráma, 114'

2015. október 11.
17:00 Büszkeség és bányászélet, brit vígjáték, 120 perc
17:00 Ifjúság, olasz dráma, 118'
19:15 Macbeth, 113' (A filmet követően beszélgetés Kállay Gézával.)

Idén ötödik alkalommal rendezzük meg a Mozinet Filmnapokat, a 2015-ös rendezvény több szempontból is meghaladja majd a korábbiakat. Az idei eseményt Budapesten és nyolc megyeszékhelyen rendezzük egyidőben október 8-11. között, Cannes, Velence, Berlin és San Sebastian legjobb filmjeiből adunk egy válogatást.

Az 5. Mozinet Filmnapok 9 premierfilmet mutat be, amelyek csak ezután kerülnek országos moziforgalmazásba. A cannes-i versenyprogramból elhozzuk a Michael Fassbender és Marion Cotillard főszereplésével készült, színészileg és vizuálisan is lenyűgöző Macbeth-et és az Oscar-díjas Paolo Sorrentino új filmjét, az Ifjúságot, amely A nagy szépség óta készült első filmje, Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz és Paul Dano főszereplésével. A cannes-i Un Certain Regard szekció fődíját hozta el a Kosok, amely egy izlandi birkatenyésztő testvérpár történetét meséli el, az északi filmek letagadhatatlan stílusában. Szintén Izlandról érkezik a Fúsi, amelynek túlsúlyos címszereplője 43 évesen végre rászánja magát, hogy különköltözzön az anyjától. Dagur Kári finom humorral átszőtt, érzelemgazdag filmjét a Berlinalén mutatták be először, majd a Tribecán a legjobb film, a legjobb színész és a legjobb forgatókönyv díját nyerte.

Szintén Berlinben debütált a román Radu Jude Aferim! című filmje, amely el is nyerte a fesztivál Ezüst Medve díját a legjobb rendezésért. A XIX. században játszódó alkotás főszereplői egy megszökött cigány rabszolgát keresnek: a fekete-fehér film tele van színes karakterekkel és humorral, miközben egy fontos, elhallgatott témáról beszél. Bulgáriában forgott, San Sebastianban mutatták be, majd az egész világot bejárta A lecke, amely hazánkban is aktuális témát dolgoz fel. Egy tanárnő megszállottan próbálja kideríteni, hogy az osztályában melyik diák lopja meg a többieket, de közben ő maga is egyre kilátástalanabb anyagi helyzetbe kerül és egyre kétségbeesettebb lépésekre szánja el magát.

Két francia nyelvű filmet is most láthat először a közönség, a Legújabb testamentum Jaco von Dormael (Mr. Nobody) belga rendező legújabb filmje, amelynek története szerint Isten (Benoît Poelvoorde) nem a mennyekben, hanem Brüsszelben él. Feleségével és lányával egy kispolgári ízléssel berendezett lakásban tengeti mindennapjait, dolgozószobájából keserítve meg az életünket. A fekete komédiának Cannes-ban tartották a világpremierjét a Rendezők Kéthete szekcióban, ahogy Thomas Bidegain (az Arany Pálma-díjas Jacques Audiard állandó forgatókönyvírója) rendező bemutatkozásának, a Cowboyoknak is. Utóbbi főszereplője tinédzser lányát keresi, aki elhagyta a családot egy muszlim fundamentalista fiúért. Országokon, majd kontinenseken keresztül követi a lányt, egész életét ennek szentelve. Az olasz Szűkülő kamaszkor a felnőttéválás témáját dolgozza fel, egy fitymaszűkülettől szenvedő fiú szemével. Duccio Chiarini első filmje Velencében nyert díjat, majd Berlinben, Stockholmban és Seattle-be is eljutott.

A premierfilmek mellett néhány korábbi cannes-i sikerfilm is újra terítékre kerül, mint például a Saul fia és az Eszeveszett mesék. A vetítéseket kiegészítik majd a filmekhez szervezett beszélgetések, közönségtalálkozók és egyéb rendezvények.

Az 5. Mozinet Filmnapokat a következő helyszíneken rendezzük meg:
Budapest – Uránia Nemzeti Filmszínház és Művész mozi
Debrecen – Apolló mozi
Kecskemét – Otthon mozi
Miskolc – Művészetek Háza
Pécs – Apolló mozi
Szeged – Belvárosi mozi
Székesfehérvár – Barátság mozi
Szolnok – Tisza mozi
Szombathely – Agóra Savaria mozi

fb: https://www.facebook.com/events/888631454544929/

Online katalógus>>