Fórum Kino - Az óráskerék

Fórum Kino - Az óriáskerék

Das Riesenrad
(
1961
)
110p

AZ ÓRIÁSKERÉK/ DAS RIESENRAD - 1961
rendezte: Radványi Géza
szereplők: Maria Schell, O.W. Fischer, Adrienne Gessner

A film német nyelven, magyar felirattal kerül vetítésre.
/auf Deutsch mit ungarischen Untertiteln/

Ingyenes jegyek a mozi pénztárában igényelhetők.

110 ÉVE SZÜLETETT RADVÁNYI GÉZA

A magyar filmművészet egyik legjelentősebb alakja 110 éve született és 70 éve forgatta klasszikusát, a Valahol Európábant - amely Európa-szerte nagy sikert aratott és világhírűvé tette a rendezőt, aki nem sokkal a film elkészítése után elhagyta Magyarországot.

 Karrierje Németországban, Franciaországban és Ausztriában folytatódott. A színészekhez mindig is jó érzéke volt: apró szerepben felbukkant nála a pályakezdő Louis de Funes éppúgy, mint Jean-Paul Belmondo. Michel Simon, Maria Schell, O. W. Fischer, Lilli Palmer és Romy Schneider emlékezetes főszerepeket formáltak meg filmjeiben, melyeket a magyar közönség sokáig - politikai okokból - nem láthatott. Érdekesség, hogy ő filmesítette meg először a Nem kell mindig kaviár című bestsellert - és a kicsit Darvas Ivánra emlékezető (és ugyanennyire népszerű) O. W. Fischer legalább olyan nagy sikert aratott Thomas Lieven szerepében, mint később a tévésorozatban Siegfried Rauch.

Az óriáskerék, melyet szolnoki Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál és a budapesti Forum Kino közönsége láthat, magyarországi ősbemutató - 65 év után. A kicsit A napfény íze című Szabó-filmre emlékeztető (de rövidebb és könnyedebb) film egy bécsi család generációinak történetét meséli el a Monarchia összeomlásától a 2. világháború utáni évekig. Maria Schell és O. W. Fischer mellett az egyik szerepben a legendás író, Gregor von Rezzori látható.

 

Tovább

Bemutatás időpontja: 
2017. október 18

Mikor vetítik?

Ezen a műsorhéten nincs véglegesített vetítési időpont. Kérjük, amennyiben elérhető, válasszon másik műsorhetet!